Vegetarisk mat för hundar

Vegetarisk mat för hundar

Har du börjat fundera på vilken kost som är bäst för din hund? Du är inte ensam. Länge har diskussionen om hundmat handlat om huruvida färsk- eller torrfoder är bäst. Mer och mer forskning tyder på att färskfoder är nyttigare, trots den större kontrollen av näringsinnehållet i torrfoder. Men idag är den större frågan om även hunden ska bli vegetarian. Att utesluta animaliska produkter ur hundens diet görs av många olika skäl. För vissa hundägare handlar det om allergier. För andra är det ett etiskt beslut, att det är moraliskt fel att äta kött eller att vi alla måste minska vår köttkonsumtion för en hållbar värld.

Gott och billigt

Trockenfutter_-_Hundefutter_(23218256045)Kanske låter den vegetariska kosten för hundar som en dyr trend? Men läs klart innan du sätter dig och jämför lån på advisa.se. Att din hund blir vegetarian kommer inte att kosta skjortan. Tänk på prisskillnaderna mellan kött och grönsaker! Detta avspeglas även i de kostnader som blir av att framställa hundmat. Idag finns det ett stort, lättillgängligt sortiment av vegetariskt foder. Har du tid finns det många recept som kan ge dig inspirationen att själv laga maten åt din hund! Är du orolig över näringsbrist vid en eventuell övergång till en vegetarisk kost? Hundar har ett särskilt näringsbehov, och många oroar sig över hur de ska få i sig protein utan animaliska produkter. Men faktum är att man kan tillgodose alla hundens behov även med en vegetarisk kost. Det man måste vara noga med är att fokusera på de ingredienser med en hög halt av protein, som exempelvis bönor, linser och tofu. Diskutera gärna dieten med din veterinär.

Hundmat på menyn

Du visste säkert redan att några av storstädernas restauranger tillåter sällskapsdjur i sina lokaler. Men att servera hundmat i restaurang är något tämligen nytt. Ändå har flera restauranger i både Stockholm och Göteborg, sedan ett tag tillbaka, en meny särskilt för din fyrbente vän! Och visst känns det som ett naturligt steg i en miljö där man får vistas med sina djur? Än så länge handlar det oftast om ett portionsförpackat torrfoder med ekologiskt oxkött och grönlistad fisk. Men steget till vegetarisk mat på hundarnas meny är inte långt bort. Med tanke på hur medvetenheten kring våra husdjurs hälsa ökar, och med den kunskapen om deras kost, kommer fler att följa efter. Men att äta mer vegetariskt handlar inte bara om våra husdjurs diet eller djurens livsvillkor. För att kunna försäkra oss om en hållbar värld för oss och kommande generationer så behöver vi alla bli klimatsmarta och minska vår köttkonsumtion.