Låt inte din hund äta sig till fetma

 

Funny pug dog sitting on a flor posing

Idag blir det ett allt större problem att hundar blir överviktiga och till och med utvecklar fetma. Precis som hos människor kan övervikt vara skadligt, och det krävs inte mycket övervikt för att hunden ska riskera onödigt slitage. Vilka konsekvenser kan övervikten leda till? Vad beror det på att hundar blir allt fetare och vad kan du göra om din hund har lagt på sig några kilon för mycket?

Följder av övervikt och fetma

Precis som hos oss människor så kan en för tung kropp leda till en onaturlig belastning på kroppen. Leder, senor och andra delar kan drabbas av belastningsskador som gör att hunden efterhand får ont. Dessutom belastas inre organ som lever, njurar och hjärta, och sjukdomar som diabetes kan dyka upp. En hund som till exempel hoppar ner från soffan eller sängen, eller ut från en bil lägger en enorm tyngd på frambenen. Om hunden dessutom har något kilos övervikt så blir det en enorm belastning som kan skada hunden. Man ser även att överviktiga hundar får en sämre livskvalitet. De vill inte röra sig lika mycket som tidigare och kan få svårt att andas.

 

Hur löser man problemet?

 

En hund blir överviktig om den får för mycket eller felaktig mat i kombination med för lite motion. Ett bra foder i rätt mängd ger sällan övervikt men om man sticker till dem en bulle här och en korvbit där så är det ett mycket stort kaloriöverskott för hundens kropp. Många veterinärer är utbildade och duktiga. De kan ge tips och fat labrador dog on the floor, 8 years old.råd på hur du ska få din hund att gå ner i vikt. Öka inte den ansträngande motionen för mycket och för snabbt då det kan uppstå skador. Minska lite på kosten, ta bort allt onödigt och byt eventuellt till ett dietfoder. Sedan ökar du långsamt motionen med promenader i skogsterräng. På sidor som allaannonser.nu kan man hitta bra foder och roliga kurser och andra aktiviteter för hunden. När konditionen förbättrats och hunden gått ner lite i vikt så kan man börja öka på ytterligare med kortare löprundor, springa bredvid cykeln eller inlines, agilityträning och så vidare. Det finns även många sätt att träna upp hundens muskulatur på ett bra sätt.