Torrfoder eller färskfoder till hundar?

Alla hundägare vill ju det bästa för sina älskade husdjur, men ibland kan det vara svårt att veta vad som är det bästa, när man hör olika bud från olika källor. En sådan omtvistad fråga är huruvida hundar mår bäst av att äta torrfoder eller färskfoder.

Länge har torrfoder varit det dominerande på marknaden. Det kan bero på flera anledningar. Dels har det varit betydligt billigare med torrfoder än färskfoder, vilket gör att alla hundägare inte har ekonomiska möjligheter att ge sin hund färskfoder varje dag. Dels är torrfoder ett enkelt och praktiskt sätt att vara säker på att hunden får i sig alla de näringsämnen som den behöver.dog-403020_960_720

Detta kan dock vara på väg att vända, både på grund av att utbudet på marknaden för färskfoder har blivit bättre, och på grund av att allt mer pekar mot att hundar faktiskt mår bättre av att äta färskfoder. Det gör till exempel den forskning som Anna Hiel-Björkman bedrivit i Finland. Hon är docent i klinisk forskning på sällskapsdjur, och hon har en holistisk syn på djur och medicin, något som är ovanligt i hennes bransch. Den forskning hon har genomfört visar att hundar som äter en fjärdedel av sin föda i form av färskfoder mer sällan drabbas av allergi och höftledsdysplasi än de hundar som bara äter torrfoder. Man har bland annat kunnat se att hundar som äter färskfoder har helt andra bakterier i avföringen och en annan ämnesomsättning än andra hundar, vilket tyder på att något faktiskt förändras i kroppen på hundarna.

De som talar emot färskfoder menar att risken är stor att hundarna drabbas av näringsmässig obalans, eftersom innehållet inte är lika kontrollerat som i torrfoder, och att hundarna kan drabbas av sjukdomar från olika bakterier om de äter rått kött.

Du som är hundägare vet säkert att det också finns flera saker man måste ordna när man har en hund för att en själv, som ägare, ska må bra. En sådan sak är en bra dammsugare, eftersom hundar fäller mycket hår. En annan sak är ett tåligt golv, eftersom hundars klor gärna lämnar repor efter sig – särskilt när det vankas mat, vare sig det är torrfoder eller färskfoder. Om du funderar på att skaffa hund och skulle vilja byta ut ditt golv inför detta kan du gå in på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud av golv för alla smaker.